Een passende deurmat

Hoe vind je een passende deurmat voor jouw huishouden? Er is een heel scala aan diversiteit in deurmatten. Droogloopmatten, schoonloopmatten, kokosmatten, rubberen matten, wasbare matten, matten met schraappuntjes en matten die vocht opnemen. Goed om te weten wat jouw huishouden en dus jouw voor- of achterdeur het meest nodig heeft. Iedere deurmat moet er voor zorgen dat het binnen goed schoon blijft. De deurmat die dat het beste doet, is de mat die past bij het soort schoenen die je het vaakst draagt.

Je schoenen bepalen de mat

Ben je een stevige wandelaar, of juist een krokodillen leren type? In het eerste geval kies je voor een mat voor de stevige wandelschoen, waar in het reliëf van de zolen geplakte aarde blijft steken. Een soort schraapmat is dan een uitkomst. In het tweede geval wil je waarschijnlijk een wat verfijnder materiaal met een aaibare uitstraling die ook zacht is voor de leren zool. Draag je klompen met stukken klei eraan, dan is de ruige kokosmat een aanrader. Natte zompige laarzen zijn echt het best gebaat bij droogloopmatten.

Bij droogloopmatten verfijn je de keuze door te kijken naar de hoeveelheid water die een mat kan opnemen. Bij schoonloopmatten kijk je meer naar de structuur van de mat. Is het materiaal ruig genoeg om behoorlijk wat vuil mee weg te krijgen? Of is het voldoende stekelig om viezigheid tussen de ribbels van de schoenen of laarzen uit te krabben? Een droogloopmat voor buiten de deur mag ook gaten hebben. Handig om al het vuil door heen te laten lopen. Nog even de maat opnemen en je bent klaar voor de keuze van een passende deurmat.