Rijbewijs C als aanvulling op rijbewijs B halen

Rijbewijs

Nadat je rijbewijs B gehaald hebt, kan ook je rijbewijs C halen het overwegen waard zijn. In het bijzonder, wanneer je de ambitie hebt om als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan. Om als vrachtwagenchauffeur te kunnen werken, dien je aan verschillende eisen te voldoen. Een van deze eisen is het bezitten van je vrachtwagenrijbewijs, die wordt aangeduid met de letter C. Er zijn rijscholen in Nederland, waar je zowel een autorijbewijs als een vrachtwagenrijbewijs kunt halen. Het is verstandig om voor zo’n rijschool te kiezen, zodat je al op de hoogte bent van hun manier van werken. Een voorbeeld van een Nederlandse rijschool die deze mogelijkheid biedt, is Verkeersschool Wesseldijk. Waar heb jij de rijlessen voor je autorijbewijs gevolgd?

Rijbewijs C

Aan de slag als vrachtwagenchauffeur met rijbewijs C

Net als bij het behalen van je autorijbewijs, zal je ook voor het halen van rijbewijs C een groot aantal rijlessen volgen. Tijdens de rijlessen neemt de instructeur de verschillende facetten van het besturen van een vrachtwagen met je door. Enkel je vrachtwagenrijbewijs halen is in dit geval echter niet voldoende. Om straks als vrachtwagenchauffeur voor een bedrijf te mogen werken, heb je namelijk ook je basiskwalificatie nodig. Deze basiskwalificatie wordt ook wel code 95 genoemd. Vaak biedt een rijschool de mogelijkheid om hier een cursus voor te volgen na je rijlessen voor het vrachtwagenrijbewijs. De basiskwalificatie dient iedere vijf jaar opnieuw gehaald te worden.

Vrachtwagen

Let op het slagingspercentage van rijscholen

Voordat je rijlessen begint te volgen voor het behalen van je vrachtwagenrijbewijs, kan het slim zijn om slagingspercentages te vergelijken. Mogelijk heb je twee of drie geschikte rijscholen in de buurt gevonden. Het slagingspercentage van een rijschool zegt vaak wat over de kwaliteit van de instructeurs. Ook sturen rijscholen met een laag slagingspercentage hun cursisten doorgaans te snel naar het praktijkexamen. De kans op falen is hierbij groot, wat het lage slagingspercentage kan verklaren.