Vijgenbomen en hun eigenschappen

De vijgenboom is iets waar je waarschijnlijk niet veel vanaf weet. Dit zijn immers bomen die niet erg populair zijn in Nederland en omgeving. Dit is overigens zeer onterecht, je zult verderop te weten komen waarom dit is. Veel mensen denken ook dat vijgen aan struiken groeien. Is de vijgenboom geschikt voor in jouw tuin? Kun je vijgen eten van eigen oogst? Moet je ze snoeien? Dit zijn allerlei vragen die erg normaal zijn om te krijgen als je gaat nadenken over de vijgenboom en al helemaal als je overweegt om er een of meerdere aan te schaffen.

Vijgenbomen en het klimaat

Veel mensen associëren vijgenbomen met het warmere klimaat, dit is niet onterecht. Veel vijgenbomen groeien namelijk ook in de warmere klimaten en hier vertoeven ze ook het beste in . Vijgenbomen hoeven echter niet te groeien in warme klimaten. Ze kunnen ook in gematigde klimaten, zoals het Nederlandse, prima vijgen produceren en goed overleven. Ze kunnen bijvoorbeeld goed de winter doorkomen, echter als er veel vorst is, kan het zijn dat de vruchten die er dan aanhangen niet de winter overleven. Ook dat is echter geen probleem, de vijgenboom produceert namelijk niet slechts een keer per jaar vruchten.

Andere eigenschappen

Zoals gezegd, produceert de vijgenboom niet slechts een keer per jaar vruchten, maar wel 3 keer per jaar. Vandaar dat het voor kan komen dat door de vorst een partij het niet overleeft. De vijgenbladeren zijn groot en voelen aan als leer of kunststof. Over het algemeen zijn deze hartvormig of klavervormig. De vijgen zijn over het algemeen groen terwijl ze groeien. Je kunt makkelijk zien wanneer ze beginnen te rijpen, omdat ze dan van kleur veranderen, gelukkig naar een hele duidelijke kleur ook. De groene vijgen veranderen dan namelijk in paarse of violetkleurige vruchten, wat aanduidt dat ze rijp genoeg zijn om te eten.